header banner
Default

Volgens een forensisch bedrijf is er geen bewijs voor de financiering van Hamas met cryptocurrency


israel-hamas-oorlog

Foto: Shutterstock/Below the Sky

Hamas viel een aantal weken terug Israël binnen en sindsdien is de situatie gespannen, met raketaanvallen op en neer. Er gingen geruchten in het rond dat Hamas miljoenen aan crypto zou hebben ontvangen en daarmee de aanvallen kon financieren. Volgens Elliptic, een forensisch blockchain bedrijf, zijn deze beweringen onjuist. Het bedrijf geeft aan dat er geen enkel bewijs is dat de uitspraak ondersteunt.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis Advertentie Bitvavo

Geen bewijs voor crypto-terrorismefinanciering

VIDEO: Analist: Hoe Hamas cryptocurrency gebruikt om geld in te zamelen
CNN

Elliptic geeft aan dat de cryptocurrency fondsenwervingscampagne van Hamas heeft sinds de aanval op Israël op 7 oktober slechts $21.000 opgehaald. Van dit bedrag werd $9.000 bevroren door de uitgever van stablecoin Tether (USDT), en nog eens $2.000 werd bevroren nadat het naar een crypto exchange was gestuurd. Al met al blijft er dus vrij weinig over.

Daarnaast zou volgens Elliptic crypto in de meeste gevallen geen ideale keuze zijn. De transparantie van blockchain maakt het traceren van illegale fondsen mogelijk en in veel gevallen kan het daardoor aan echte identiteiten worden gekoppeld. Hierdoor is het in veel gevallen niet een middel dat voor terrorismefinanciering gebruikt kan worden.

Het forensisch bedrijf verklaart dat hun gegevens verkeerd zijn geïnterpreteerd. Ze hebben The Wall Street Journal benaderd om een verklaring te corrigeren die aanvankelijk beweerde dat tussen augustus 2021 en juni 2023 meer dan $130 miljoen in cryptocurrency was opgehaald door Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad.

Advertisement

Amerikaanse wetgevers tegen crypto

VIDEO: Hamas ontvangt geen enkele vorm van crypto-hulp, zo meldt het forensische bedrijf Elliptic van Blockchain
Cryptopurity

Amerikaanse wetgevers, waaronder Elizabeth Warren, doken op het nieuws over Hamas en crypto en beweren in een brief dat cryptocurrency een nationale veiligheidsdreiging vormt en dat er krachtige actie nodig is om de risico’s aan te pakken.

Het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) benadrukt dat, naast het gebruik van cryptocurrencies, Hamas ook traditionele financiële systemen en verschillende andere methoden gebruikt, waaronder het omleiden van geld van legitieme goede doelen en ontvangen van financiële steun uit Iran.

Sources


Article information

Author: Jared Vega

Last Updated: 1699972922

Views: 700

Rating: 3.8 / 5 (31 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jared Vega

Birthday: 1985-03-26

Address: 77072 Kimberly Harbors Suite 594, Atkinsville, DC 78498

Phone: +4874901230164475

Job: Biomedical Engineer

Hobby: Arduino, Raspberry Pi, Rock Climbing, Cross-Stitching, Graphic Design, Pottery, Calligraphy

Introduction: My name is Jared Vega, I am a transparent, exquisite, skilled, capable, brilliant, Precious, unswerving person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.